Milyen formában?

A pszichoterápiás segítségnyújtásnak különféle formái ismeretesek. Attól függően, hogy milyen természetű problémáról van szó, és attól függően, hogy az igénylő/k/ közül ki vagy kik vesznek részt a probléma-oldó folyamatban, mintálhigiénés ambulanciánkon a következő szolgáltatások vehetők igénybe:


- Mentálhygiénés tanácsadás

- Egyéni pszichoterápia: hosszabb távú "kétszemélyes" kapcsolat Ön és terapeutája között.

- Párterápia: ha a párját (élettársát, házastársát) is érintő nehézségeikben keresnek közös megoldást.

- Családi konzultáció, családterápia: mindazon esetekben, ha a család egy vagy több tagját érintő problémáról van szó, és a szükséges változtatások kimunkálásához a többi családtag részvétele is elengedhetetlen.

            A pár- és családterápia egyes kérdéseiről bővebb olvasnivaló található itt: Olvasmányok

- Válási, kapcsolattartási konzultáció: válófélben lévő, vagy már elvált párok problémakezelésének segítésére; ha közös gyermek is érintett, a gyermeknél jelentkező problémák oldásának támogatása. A kapcsolattartási konzultáció célja az elakadt vagy problémássá vált szülői kapcsolattartási helyzetek oldása.
A fenti ügyekben az elvált felek (szülők) külön-külön is kérhetik a konzultációkat. Válási, kapcsolattartási közvetítéshez természetesen mindkét fél aktív közreműködése szükséges, hiszen itt a cél egy megegyezés kidolgozása és annak közös elfogadása.

- Csoportterápia: különböző célú, többnyire az emberi kapcsolatokhoz fűződő nehézségek, problémák oldására szolgáló terápiás forma; a csoport kis létszáma (max. tíz- egynéhány fő) intim és biztonságos környezetet biztosít a nehézségek feltárására és a szükséges változások gyakorlására.


A kapcsolatfelvétel utáni első beszélgetés alapján a szakember segít abban, hogy az adott probléma szempontjából melyik forma vezethet el az optimális megoldáshoz.